Wat is EPB?

Wat is EPB?

De energieprestatie van gebouwen (of EPB) is een wet ingevoerd door de Belgische overheid. Het doel is om het energieverbruik te verminderen in uw huis en duw je naar hernieuwbare energiebronnen (geothermische warmtepompen, zonnepanelen, enz.) Te integreren. Wil je bouwen of verbouwen, en je hebt een bouwvergunning, bent u verplicht om de wet te respecteren.

Waarom een ​​dergelijke wet?

Om opwarming van de aarde te beperken en deel uitmaken van de ecologische revolutie! Inderdaad, verwarming is de belangrijkste bron van uitstoot van broeikasgassen in België.

De EPB-waarde is er om je te informeren over de impact van je energieverbruik op het milieu. Dus in de eerste plaats een indicator van het energieverbruik van je woonst, maar de EPB-waarde geeft ook aan hoe je geld kan besparen. Om dit te doen, geef de EPB waarde weer hoeveel energie je jaarlijks thuis verbruikt om je te verwarmen (rekening houdend met: verwarming, warm water, ventilatie, enz.).

Hoe werkt het?

Het is heel eenvoudig! De EPB-waarde resulteert in een rating van A tot G, die aangeeft in welke mate uw huis of appartement energiezuinig is!

Vandaag is het essentieel om een ​​EPB-certificaat (of ECP in Vlaanderen en CPE Wallonië) voor je woonst te verkrijgen. Echter, de vereisten voor het certificaat verschillen van gewest tot gewest.

Als je bouwt, moet je rekening houden met de niveaus E (evaluatie van de energieprestatie) en K (rekening houdend met uw isolatie). Zij vertegenwoordigen minimale waarden waaraan je moet voldoen. Kom je deze verplichtingen niet na, kan dit resulteren in een boete. Om de waarden te bereiken, zorg ervoor dat je verwarmingsinstallatie het zo energie-efficiënt als mogelijk is.

Een bonus voor ecologische woningbouw!

Met betrekking tot de E-peil, kan je profiteren van een premie of zelfs een daling in je woning belasting (afhankelijk van de regio).

Hoe te profiteren van deze bonus? Niets ingewikkeld: alleen maar ook afdoende hernieuwbare energie in het verwarmingsinstallatie opnemen (warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, etc.).

De prijs van een certificaat is afhankelijk van de grootte van het pand, de aan- of afwezigheid van de plannen en de complexiteit van de installatie. Tot slot, als je wilt kopen of huren, zorg ervoor dat de verkoper of verhuurder presenteert dit certificaat kan voorleggen. In het geval van niet-naleving, zal naar beneden in uw regio vastgestelde sancties worden toegepast. regio regelgeving

Regionale regelgeving


Stavingscertificaten voor de professional:

1. Gasketels

2. Stookolieketels

3. Warmtepompen